Utdrivningsskedet
Snart är förlossningen klar och du får träffa ditt barn. Själva utdrivningsskedet tar sällan mer än en timme. Men i detta skede av förlossningen är kvinnan oftast mycket trött.
Utdrivningsskedet – så lång tid tar det
När du kommit så långt i förlossningen att själva utdrivningsskedet börjar är du ofta mycket trött. Det är då viktigt att komma ihåg att det sällan tar mer än en timme innan du får träffa ditt barn. För omföderskor kan det till och med gå på bara 30 minuter.
Så känns det
När barnet trycker mot bäckenbotten kan det kännas precis som när du verkligen måste gå på toaletten för att avföringen vill ut. Barnet vill verkligen ut och det gör att det inte tar så lång tid.
Hos vissa kvinnor kan känslan av att vilja krysta ut barnet komma tidigare än när det verkligen är dags. Då måste barnmorskan säga till dig att vänta och hålla igen, så att du inte blir för trött och inte klarar av att krysta när det verkligen gäller.
Så krystar du rätt
När du ska krysta är det dels viktigt att du gör rätt, men det är också viktigt att du ligger i en ställning så att barnmorskan kan ha god uppsikt. Barnmorskan måste nämligen kunna hålla emot vid mellangården (området mellan slidöppningen och analöppningen) för att du inte ska gå sönder för mycket.
För att krysta rätt brukar barnmorskan säga åt dig att ta ett djupt andetag när krystvärken kommer, sedan ska du med stängd mun pressa hakan mot bröstet och ta i.
Extra viktigt med stöd
När förlossningen snart är över brukar kvinnan tycka att det är som mest jobbigt. En vanlig reaktion för kvinnan kan vara att hon vill gå hem och att hon blir uppgiven och känner att det aldrig tar slut.
Det är nu du som partner eller anhörig ska ge kvinnan extra mycket stöd. Barnmorskan är mycket van vid kvinnans reaktioner och kan därför ge stöd och uppmuntran.
Om du behöver klippas
Om kvinnans slidöppning är väldigt trång och snäv kan det ibland behöva klippas för att barnets huvud ska kunna komma ut. Då lägger en läkare lokalbedövning i området och gör sedan ett litet klipp i slidöppningen.
Däremot är detta ett ingrepp som görs mer sällan vid förlossningar. Det har nämligen visat sig att klippet inte skyddar mot att det brister och det kan istället bli ett svårläkt sår som ger besvärande ärrvävnad.