Forskning: förlossning tuffare än maratonlopp

Ny amerikansk studie visar att förlossning är tuffare än vissa extrema uthållighetssporter. Trots det får inte alla kvinnor den uppföljning de behöver för skador.


nyfoddVid ett universitet i Michigan i USA har forskare använt sig av magnetröntgen för att studera hur förlossning påverkar kvinnors kroppar. Samma metod används för att analysera idrottares sportskador.

Skador som kan inträffa vid förlossning är till exempel muskelskador i bäckenet. Ibland kan hela organ tappa fäste, så kallat framfall, om musklerna i bäckenet inte fungerar som de ska. Med hjälp av magnetröntgen upptäckte forskare att muskelskadorna som uppstår vid förlossning påminner om sportskador vid extrem uthållighetsträning och maratonlopp.

I studien var det än större andel kvinnor (15%) vars skador aldrig läkte. Forskarna menar att detta beror på att kvinnor inte uppmanas träffa läkare längre än sex veckor efter förlossning trots att de fortsatt besväras av komplikationer. Olikt idrottsskador som oftare får långsiktig vård och uppmärksamhet.