Förberedelser inför förlossningen

Inför en förlossning finns det mycket att tänka på. Dels rent praktiska saker men även mentala förberedelser är viktiga för de blivande föräldrarna.


Förberedelser inför förlossning

Praktiska råd

Det är ganska ovanligt att en förlossning sätter igång på beräknat födelsedatum. Det brukar ofta bli någon/några dagar tidigare eller senare.

Det kan därför vara bra att, när det bara är några veckor kvar, ha en väska packad med det mest nödvändiga. Här finns lite tips på det mest nödvändiga att ta med sig till förlossningen:

 • Underkläder
 • Bekväma kläder att åka hem i
 • Kläder och mössa till barnet
 • Telefon
 • Kontanter
 • Tofflor eller inneskor
 • Kamera (se till att den är laddad)
 • Legitimation
 • Blodgruppsinformation
 • Dryck och något som du/ni tycker om att äta
 • Någon form av sysselsättning

3-5 minuter mellan värkarna

Många kvinnor som är förstagångsföderskor åker in för tidigt. Det kan därför vara ett bra tips att skaffa en ”förlossnings-app” för att på så sätt kunna mäta mellanrummet mellan värkarna.

En bra tumregel är att ringa till förlossningsavdelningen när du haft aktiva värkar i några timmar och det är mellan 3-5 minuter mellan värkarna.

Kommer du in för tidigt till förlossningen och inte är öppen tillräckligt mycket kan du nämligen bli hemskickad igen för att få komma tillbaka senare. Detta kan kännas mycket frustrerande för kvinnan som kanske har mycket ont och dessutom är mentalt inställd på att föda.

Ett annat bra tips är att ha telefonnumret till förlossningsavdelningen lättillgängligt ifall du skulle behöva ringa. Lägg in numret i mobilen eller lägg en lapp i plånboken så att du alltid har det med dig.

Mentala förberedelser

Det kanske viktigaste inför en förlossning är de mentala förberedelserna. För kvinnor som aldrig fött barn tidigare kan själva tanken på en förlossning vara skrämmande.

Men det finns mycket hjälp att få inför en förlossning. Du/ni kan exempelvis gå på föreläsningar för att lära er mer om hur det går till, lära dig att andas enligt profylaxmetoden, läsa informerande böcker och gå på yoga.

Besök avdelningen innan

Många förlossningsavdelningar erbjuder även de blivande föräldrarna att besöka avdelningen för att få en visning av hur det ser ut.

Det kan kännas skönt inför förlossningen att ha sett lokalerna innan. Ni kan då också passa på att ställa frågor till personalen.

Doula – ett kvinnligt stöd

För att känna dig tryggare inför förlossningen kan du ta hjälp av en doula. En doula är en kvinna som själv fött barn tidigare och genomgått en så kallad doulautbildning.

Hon ska agera stöd för den födande kvinnan under hela förlossningen. Men en doula behöver nödvändigtvis inte vara utbildad, utan det kan även kännas skönt att ha med sig en väninna som tidigare fött barn för att få kvinnligt stöd.