Innovation & Forskning

Astma ökar risker under graviditet och förlossning

Kvinnor med astma drabbas oftare av komplikationer under graviditet och förlossning visar ny forskning vid Karolinska institutet. Påverkan av genetiska och miljöfaktorer kunde uteslutas.

Så länge ska du vänta innan du klipper navelsträngen

Två minuter gör skillnad. Världshälsoorganisationens rekommendationer att klippa navelsträngen efter 60 sekunder kan vara förhastat visar svenska forskare.

Kängurumetoden – ”Hud mot hud är bättre än en kuvös”

Bilden på pappan och sonen som hjälper deras för tidigt födda familjemedlemmar att hålla värmen kallas kängurumetoden och är ett lyckat knep som genom åren blivit allt mer accepterat i länder som i det här fallet är Danmark.

Undvik en utdragen förlossning med enkelt test

Genom att mäta mjölksyra i fostervattnet kan läkare identifiera kvinnor som behöver hjälp av kejsarsnitt eller sugklocka i ett tidigt skede.

Så blir mammas bakterieflora din

På senare år har kroppens bakterieflora kopplats till flera sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Forskning inriktar sig nu allt mer på hur vi kan tillföra bakterier till kroppen, speciellt tidigt i livet, för att utveckla ett starkt immunförsvar.

Navelsträngsblod ger effektiv behandling av leukemi

Transplantation av navelsträngsblod är mer effektivt än benmärg från vuxna donatorer vid behandling av leukemi visar ny studie i möss.

Forskning: förlossning tuffare än maratonlopp

Ny amerikansk studie visar att förlossning är tuffare än vissa extrema uthållighetssporter. Trots det får inte alla kvinnor den uppföljning de behöver för skador.

El-akupunktur kan lindra vid förlossning

Akupunktur med ström kan ge effektiv smärtlindring vid exempelvis förlossning. Det visar ny forskning som TV4 tagit del av.

Kontroversiell medicin används vid förlossning

Kontroversiell medicin används vid 8 av 10 förlossningar – trots att det strider emot Läkemedelsverkets rekommendationer.