Så påverkar graviditeten dina tänder – och tvärtom
Alla vet att det är viktigt att sköta munhygienen. Under en pågående graviditet är det ännu viktigare. Hormonförändringarna påverkar balansen i munnen och vilket även påverkar din munhälsa.
När du är gravid händer det många stora förändringar i kroppen. Därför är det viktigt att ta hand om sig lite extra noggrant. De stora förändringarna i kroppen påverkar även tänderna och kan öka risken för tandvärk och tandköttssjukdomar, något som i sin tur även kan påverka fostrets välmående.
Den nya sammansättningen av hormoner i kombination med ökat sötsug och småätande för att minska illamående ökar risken för hål i tänderna. Många vet inte om vikten av förebyggande tandvård under graviditeten och lägger därför ingen fokus på det. När munhålan inte får vila för att återhämta sig och det blir obalans samtidigt som de förebyggande insatserna minskar är det betydligt enklare att utveckla karies.
Om du lider av illamående, kräkningar eller reflux under graviditeten ökar risken för frätskador på tänderna. Det är viktigt att skölja munnen med ljummet vatten efter kräkningar eller sura uppstötningar och tänka på att om möjligt vänta i 60 minuter med att borsta tänderna för att inte utsätta emaljen för ytterligare påfrestning.
Under en graviditet blir även käkben och ligament i munnen temporärt lite mjukare vilket gör att tänderna blir ruckbara. Det här är ett tillstånd som inte ökar riskerna för tandlossning. Men eftersom det är svårt att själv avgöra varför tänderna känns lösa är det viktigt att uppsöka tandvården och ta reda på orsaken.
Under den tredje trimestern ökar antalet bakterier i munhålan och mer plack fastnar på tänderna. Detta kan i sin tur leda till svullnader och blödningar i tandköttet, eller till och med tandköttsinflammation. Omkring 40 procent utvecklar gingivit någon gång under sin graviditet. I de mest allvarliga fallen där symptomen förblir obehandlade kan infektionerna sprida sig till blodomloppet och orsaka allvarlig sjukdom. Om du redan innan graviditeten lider av problem med mun- och tandhälsan är det ännu viktigare att uppsöka tandläkaren regelbundet för att graviditeten inte ska förvärra problemen.
Berätta för din tandläkare att du är gravid och så att ni kan sätta en individuell plan för dig. Det är viktigt att upprätthålla goda hygienrutiner hemma i kombination med förebyggande tandvård hos dina tandläkare eller tandhygienist. Gå till tandläkaren regelbundet under din graviditet för att slippa besvär med tandköttssjukdomar och tandvärk. De regelbundna besöken gör det möjligt att upptäcka eventuell problematik direkt och åtgärda den innan den blir omfattande, orsakar andra hälsorelaterade problem eller påverkar fostret.
Tandköttssjukdomar och prematur födsel
Flera studier har visat att det finns ett samband mellan prematur födsel och tandköttssjukdomar. En studie som presenterades i The Journal of the American Dental Association visar att gravida med kronisk tandköttsproblematik löpte drygt 50 procent större risk att föda prematurt, innan vecka 37, än gravida med friskt tandkött. De kvinnor med de mest allvarliga tandköttssjukdomarna löpte risk att föda redan i vecka 32.