Undvik en utdragen förlossning med enkelt test
Genom att mäta mjölksyra i fostervattnet kan läkare identifiera kvinnor som behöver hjälp av kejsarsnitt eller sugklocka i ett tidigt skede.
När en förlossning avstannar kan mamman ha värkar i flera timmar utan att förlossningen går framåt. Livmodern är en stark muskel som precis som alla andra muskler i kroppen producerar mjölksyra vid överansträngning. Med ett laktatprov kan mjölksyra mätas i fostervattnet som läcker ut under förlossningen. Höga halter av mjölksyra betyder det att livmodern är uttröttad och inte kommer orka med förlossningen på naturlig väg. För en del kvinnor kan värkstimulerande dropp räcka för att sätta igång förlossningen igen medan andra behöver hjälp via ingrepp som kejsarsnitt eller sugklocka.
En långt utdragen förlossning ökar risken för blödningar och infektioner hos mamman och dessutom leda till inkontinens eller framfall senare i livet.
Eva Wiberg-Itzel, överläkare på kvinnokliniken vid Södersjukhuset har tagit fram metoden efter flera års forskning.
”Idag pågår de här förlossningarna ofta i många timmar. Att kunna ta beslut och behandla dessa förlossningar på ett tidigare stadium gagnar alla inblandade” säger hon i ett pressmeddelande.
Än så länge har omkring 5000 kvinnor medverkat i hennes studier och nu introduceras metoden i den ordinarie verksamheten på Södersjukhuset. Om det ger resultat kan laktatprov bli en ny standard över hela landet.