Förlossning – när väntan är över

En förlossning är för de allra flesta kvinnor det största du kan vara med om. Det är en mycket stor händelse i ditt liv och det finns mycket känslor inblandade. Inför förlossningen kan du både känna dig oerhört förväntansfull men också orolig för hur det ska gå och hur det kommer att kännas.


Förlossning

Du behöver inte lära dig

Något som är bra att ha med dig innan du ska in på förlossning är att du inte behöver lära sig hur man föder barn, det sker automatiskt och kroppen är väl förberedd på vad som kommer att hända.

Du behöver inte oroa dig för att du inte ska orka med förlossningen. Kroppen har mycket reservresurser och krafter inför en förlossning.

Hur ont gör det?

Att föda barn gör ont, men smärtan upplevs olika från kvinna till kvinna. Det finns ingen som kan säga hur ont en förlossning gör.

Är du förstagångsföderska kan du inte exakt föreställa dig hur det kommer vara och hur det kommer att kännas.

Förbered dig innan

Det är bra att förbereda dig så mycket du kan inför en förlossning genom att skaffa dig kunskap kring hur det går till och hur du vill ha det under själva förlossningen.

Det är dock bra att vara medveten om att hur mycket du än förbereder dig kan förlossningen bli annorlunda mot vad du förväntat. Exempelvis kan det vara så att du bestämt dig att du inte vill ha någon smärtlindring, men när du väl är där kan det bli så att du tycker att det gör så pass ont att du ändrar dig.

Hur det än blir är det viktigt att inte känna att det är ett misslyckande om förlossningen inte går som du planerat eller förväntat dig.

För blivande pappan eller partnern

En förlossning handlar inte bara om kvinnan och barnet. Det är lika mycket den blivande pappan eller partnern som upplever händelsen. Du som partner kan också känna förväntan och oro. Känslor som kan uppstå under förlossningen kan exempelvis vara att du som partner inte räcker till eller blir rädd över att inte kunna hantera situationen.

Det är inte heller ovanligt att du som partner blir rädd att något ska hända med kvinnan eller barnet. Prata med varandra innan förlossningen så kan det vara lättare att veta hur ni ska hantera situationen.

Behov efter förlossningen

Har förlossningen varit komplicerad eller akut kan det finnas behov även för partnern att prata med någon efter förlossningen.

Att tala med personalen som deltog i förlossningen kan hjälpa till att reda ut eventuella frågetecken kring de olika händelserna under förlossningen.