Efterbörden

Efter att barnet kommit ut ska även moderkakan ut. Detta kallas för efterbörden och är den sista delen av förlossningen.


Efterbörden

Efterbörden – förlossningens sista del

Nu är barnet fött och ni ses för första gången. Detta är ett stort ögonblick. Bara några minuter innan hade du enorma smärtor, dessa är nu som bortblåsta.

När du får ditt barn och det läggs mot ditt bröst kan du reagera med både tårar och skratt.

Kontroller görs

Av kvinnan

Barnmorskan kontrollerar att moderkakan har kommer ut hel och att livmodern drar ihop sig.

När moderkakan släpper från livmodern blöder det från det ställe där moderkakan suttit fast. För att livmodern ska dra ihop sig tillräckligt och du inte ska förlora för mycket blod brukar barnmorskan ge dig en spruta med oxytocin. Det är samma hormon som utsöndras i kroppen när du sedan ammar ditt nyfödda barn.

När moderkakan har kommit ut och barnmorskan sett att den är hel, ibland kan nämligen delar av moderkakan sitta kvar i livmoderväggen, kontrollerar barnmorskan om du har några bristningar.

Har du brustit i underlivet kan det ibland behöva sys några stygn för att det ska läka ihop finare. Innan man syr ihop bristningarna lägga det en lokalbedövning i området.

Av barnet

När barnet är helt nyfött görs en så kallad Apgar-bedömning. Då kontrollerar barnmorskan att pulsen, andningen, hudfärgen, muskelspänningen och reaktionerna hos barnet fungerar som de ska. Skulle det vara något som inte fungerar som det ska, exempelvis andningen, måste det göras fler kontroller.

Navelsträngen klipps sedan av. Detta brukar vara något som pappan eller partnern får/vill hjälpa till med. Men vissa väljer att inte göra det. Det är med andra ord inget tvång på det, utan ni gör precis som ni själva vill och det som ni känner er bekväma med.