Öppningen

Öppningen sker när barnet ska ner igenom förlossningskanalen. Barnets huvud pressar sig nedåt och livmoderhalsen öppnar sig gradvis.


Öppningen av livmoderhalsen

Öppningen av livmoderhalsen

När förlossningen gått in i den aktiva fasen börjar det riktiga förlossningsarbetet. Livmoderhalsen öppnar sig gradvis, man brukar säga ungefär en centimeter i timmen. Själva öppningen sker automatiskt i och med att livmodern trycker ihop sig vid varje värk.

Barnmorskan kontrollerar

Under öppningsskedet för barnmorskan en journal där hen med jämna mellanrum kontrollerar att livmodern öppnar sig som den ska och hur långt ner barnets huvud ligger. Detta kontrolleras med att barnmorskan för in fingrar i slidan och känner.

Illamående är ett bra tecken

När barnets huvud kommit så långt ner som till spinalutskotten i bäckenkanalen kan du känna att det trycker i bäckenet, vilket kan göra att du mår illa och kräks.

Men att du mår illa i detta skede är inget som du behöver oroa sig för, det är bara ett tecken på att förlossningen går framåt. Vid väldigt intensiva värkar kan kroppen reagera med frossningar.

Olika ställningar

Under själva öppningen väljer du själv om du vill gå, stå eller sitta.

Varför man säger att man bör undvika att ligga ner på rygg, är för att hela livmoderns vikt då belastar den stora kroppspulsådern. Detta kan göra att blodtrycket sjunker vilket i sin tur kan göra att blodtillförseln till moderkakan minskar och barnets hjärtverksamhet blir påverkad.

Att byta ställning ofta kan underlätta öppningskedet. Det kan även vara bra att stå eller gå för att kunna utnyttja tyngdkraften.

Se till att dricka

När du har ont och jobbigt under en förlossning är det kanske inte det första du tänker på att äta något. Däremot är det viktigt att inte glömma bort att dricka. Kan du eller vill du inte äta något kan du dricka en energidryck. Att föda barn ÄR jobbigt och du kommer att behöva all kraft och energi för att orka.

CTG – fosterövervakning

Vanligtvis lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud två till fyra gånger i timmen för att kontrollera att barnet mår bra. Dessa kontroller görs med hjälp av en så kallad CTG som man fäster runt magen på kvinnan. Skulle barnmorskan upptäcka att det inte riktigt är som det ska görs det mer frekventa kontroller under resten av förlossningen.