Kängurumetoden – ”Hud mot hud är bättre än en kuvös”

Bilden på pappan och sonen som hjälper deras för tidigt födda familjemedlemmar att hålla värmen kallas kängurumetoden och är ett lyckat knep som genom åren blivit allt mer accepterat i länder som i det här fallet är Danmark.


Bilden på sonen, pappan och de två för tidigt födda tvillingarna har fått stor spridning världen över. Bilden som är ett år gammalt fick ny fart på nätet efter att en sida i Sydafrika delat den.

Kängurumetodens historia

Kängurumetoden har funnits sen urminnes tider. Det är en metod där föräldrar bär sina barn. Sen under utvecklingen har andra hjälpmedel dykt upp så som att man lagt bebisar i skokartonger alternativt nära spispannor. Därefter kom tekniken och det var då olika typer av kuvöser kom i slutet på 1800-talet. De visade sig vara bra lämpade för barn som var för tidigt födda.

… Det gick bättre för de barn som gick hem med mammorna hud mot hud

Alla de nya kuvöserna medförde revolutionerande fördelar som gjort att många bebisar lyckats behålla sina liv, men även några nackdelar enligt Owe Ewald.

– När kuvöserna tog över separerades föräldern från barnet vilket ledde till att en del kliniker på 30-talet fick problem med att föräldrar inte var intresserade av att hämta sina barn då de varit ifrån varandra under en sådan lång tid, säger Owe Ewald, professor på Uppsala universitet.

Får positiv respons från föräldrar

Det dröjde sedan en tid tills människan insåg att vi kunde ge värme till barnen. Det började med att några grupper testade detta i Bolivia under 70-talet, då det inte fanns plats för nyfödda barn på sjukhuset. Då kom de på att föräldrarna skulle ha barnet innanför sjalen, hud mot hud.

– De skrev ut barnen och studerade sedan hur det gick för dem i jämförelse med de som fick vara kvar på sjukhuset och ligga i kuvös. Det visade sig att hud mot hud är bättre än en kuvös då det hade gått bättre för de barn som gick hem med föräldrarna.

Sedan dess har västvärlden försökt att anamma detta men stött på motstånd på grund av att vissa läkare och forskare anser det som en riskabel metod när det utförs utan teknisk behandling.