Förlossningen börjar

Att vara med om en förlossning för första gången är bland det största som kan hända i en människan liv. Men det kan vara svårt att veta hur det går till och när du/ni egentligen ska åka in till sjukhuset. Ni vill ju varken åka in för tidigt eller för sent.


Förlossningen börjar – kraftiga värkar

Förlossningen börjar

När en förlossning börjar är det ofta med värkar som till en börjar ofta är något oregelbundna. Längre in i värkarbetet blir de både kraftigare och kommer mer tätt.

Det är inte helt ovanligt att förlossningen startar med att det kommer en blödning från livmodern, när den öppnar sig, eller att vattnet går.

Blödningar är oftast helt normala

Kommer det en blödning från livmodern brukar det alltid vara av normala skäl, men det kan också bero på andra saker. Det är därför viktigt att kontakta förlossningsavdelningen om du upptäcker blödningar.

Vattnet går

Det är väldigt vanligt att förlossningen börjar med att fostervattnet går innan värkarna kommit igång.

Fostervattnet är ofta genomskinligt, vitt eller svagt rosa. Men det kan även vara gult eller grönt, vilket beror på att barnet har bajsat.

När kvinnor kommer in på förlossningsavdelningen för att vattnet har gått och barnet bajsat i fostervattnet får de ofta stanna kvar på sjukhuset.

Varför man gärna ser att kvinnan stannar kvar är för att, har barnet bajsat beror det ofta på att det utsatts av någon påfrestning. Det krävs då mer observation under förlossningen för att se till att det inte inträffar några komplikationer.

Slempropp – när livmodern öppnar sig

Något som också är vanligt när en förlossning börjar är att livmoderhalsen öppnar sig och det kommer ut en så kallad slempropp.

Slemproppen är som en slemmig flytning och har under hela graviditeten suttit i livmoderhalsen som ett skydd mot bakterier från graviditetens fjärde vecka. Att slemproppen kommer betyder däremot inte alla gånger att förlossningen startar. Det kan nämligen ta upp till en vecka efter att slemproppen gått tills dess att förlossningen börjar.

Det kan därför vara bra att veta att om slemproppen kommer, men värkarna inte sätter igång, behöver du inte åka in till sjukhuset. Det händer nämligen att kvinnor åker in i tron om att sätta igång förlossningen, för att sedan bli hemskickade då det inte är dags.

Latensfasen – håller på i 8-20 timmar

Efter att de allra första värkarna varat ett tag går du in i den så kallade latensfasen. Denna fas håller på tills att livmodern öppnat sig tre till fyra centimeter.

I vanliga fall tar detta 8-20 timmar, vilket många kvinnor tycker är väldigt jobbigt. Varför denna fas kan upplevas som jobbig beror på att du kan ha ont hela tiden men det inte verkar hända någonting.

Men det finns även kvinnor som knappt märker latensfasen och kommer in på förlossningsavdelningen och är helt öppna. Detta betyder att livmoderhalsen förkortas och vidgas för att barnet ska kunna komma ut.

Ligg kvar i sängen under natten

Om du går in i latensfasen under natten är det bra att försöka ligga kvar i sängen så gott det går. Varför det är bra är för att kunna spara sina krafter inför det riktiga förlossningsarbetet. Dessutom kan du bli svullen om du går upp och rör på dig mycket.

Smärtlindring under latensfasen

För att på bästa sätt lindra smärtan under latensfasen kan du antingen ta en varm dusch eller bad, be någon närstående att massera dig eller använda en värmekudde. Värme lindrar nämligen smärtorna något. Man kan även använda en Tens-apparat mot smärtan.

Du kan dessutom ta läkemedel som lindrar smärtan, dock får du bara använda smärtstillande läkemedel som innehåller det aktiva ämnet paracetamol, såsom Panodil och Alvedon.

Vissa kvinnor har det så pass jobbigt redan under latensfasen att de blir helt utmattade av smärtan. Du kan då behöva läggas in för att få ordentligt med tillsyn och vila.

Aktiva fasen – dags att åka in

När latensfasen börjar nå sitt slutskede och förlossningen ska gå in i den aktiva fasen brukar de flesta kvinnor ha så ont att det verkligen är dags att åka in till sjukhuset. När den aktiva fasen sätter igång har du vanligtvis tre till fyra värkar på tio minuter.

Det kan ibland vara svårt att veta när det är dags att åka in. Men du kan alltid ringa till förlossningsavdelningen för rådgivning. Det händer nämligen ganska ofta att du åker in till sjukhuset i ”onödan”.